Månedens spiller Luna Nørgaard Gewitz

11. aug 2015

Læs om Luna Nørgaard Gewitz

 

Månedens spiller Navn: Luna Nørgaard Gewitz

Alder: 21 år

Yndlingshold: Paris Saint Germain

Yndlingsspiller: Sergio Ramos

Antal kampe for Fortuna Hjørring: 41

Tidligere klubber: Dover GF, FC Skanderborg, Skovbakken IK og Montpellier

Luna kommer fra en lille landsby der hedder Alken, lidt udenfor Skanderborg, hvor hun er opvokset på et lille husmandssted, sammen med sine 3 søstre – Noa, Dea og Laura - og hendes  forældre. Om Alken fortæller Luna: ”Det er et lille samfund, som er fyldt af liv og hvor alle kender alle. Da jeg var lille blev der ofte ringet rundt til alle byens børn, hvorefter vi mødtes på ’Sporteren’ for at spille fodbold. Da vores lokale købmand lukkede, gik vi sammen og lavede en frivillig købmand, hvor den og vores fælleshus nu er samlingspunktet i byen. I løbet af året bliver der holdt arrangementer som kvindefest, øl-smagning, julejazz, fastelavns- og byfest. Et af mine yndlingstiltag er ’Paraboldklubben’, hvor der er splejset om en parabol til fælleshuset, så mændene (og nogle gange mig selv) kan se fodboldkampe på de kanaler vi ikke selv kan tage. Jeg elsker den by.” Da Luna flyttede til Fortuna i 2013 flyttede hun ind i det gule Fortunahus, hvor hun nu bor sammen med Frederikke og Nora, men her i august flytter hun til Aalborg, da hun skal starte på universitetet.

Luna startede med at spille fodbold, da hun var 6 år i barndomsklubben Dover GF. Hun startede med at spille sammen med drengene, indtil hendes far startede et pigehold op, hvor de bærende kræfter var hende og hendes søster. Luna fortæller om Dover GF: ” Med Dover deltog vi hvert år i Vildbjerg cup. Vi opdagede hurtigt at vores modstandere alle havde vimpler med til os før kampen, og da vi som den bonderøvsklub vi var, ingen havde, plukkede vi i stedet buketter af vilde blomster, der udviklede sig til monstrøse størrelser. Året efter havde vi forberedt os og lavet vores egne dekorative laminerede vimpler, med bl.a. billede af hver spiller på holdet. De blev godt modtaget.” Luna blev stadigvæk lånt ud til drengeholdet når de manglede spillere. Luna elskede at kæmpe mod drengene og efterlade dem en lille smule overraskelse. I samme periode blev hun udtaget til diverse talenthold og dermed blev Luna også mere ambitiøs. Da Luna startede i 7.kl. begyndte hun samtidig i en ny klub, nemlig FC Skanderborg. Hun flyttede dertil da de havde et juniorhold i en højere række. Luna brugte stadigvæk meget tid på både, håndbold, ridning, spille klaver og var med i et band. Efterhånden som ambitionsniveauet steg, måtte hun fravælge disse aktiviteter fremfor fodbolden. Hun valgte derfor igen at skifte klub. Valget stod mellem Horsens SIK eller Skovbakken. Hun var til prøvetræning i begge klubber, og valget faldt derefter på Skovbakken. I Skovbakken forsatte Luna sin gode udvikling og hun kom på talentholdet og dette førte til landsholdet.

Da Luna gik i 2.g fik hun tilbud om at komme til sydfranske Montpellier for at spille. Der skulle hun spille på både deres U19 hold og deres seniorhold D1 i League 1. Da hun var dernede vandt de det franske mesterskab med U19 holdet, og de blev nr.4 på seniorholdet. Om sit ophold i Frankrig fortæller Luna: ”Jeg startede dernede i juli 2012, og var der i et år. Det var helt vildt spændende. Især at spille de store kampe mod Lyon med Rapinoe som min direkte modstander. Jeg var en del af det setup de havde med at integrere de unge spillere på et sportsgymnasium, hvor man boede i hverdagen og sammen tog en Montpellier-bus til træning. Det var en meget anderledes oplevelse ift. træningerne. Man kunne lave førsteberøringer i en firkant til en hel træning, jonglering var en integreret del af træningen. Derudover var der stor fokus på det intuitive del af spillet. Der var ikke mange skabelonøvelser i træningen, men spillet gik som sagt på det intuitive. Den fysiske træning dernede var ikke så tung, men med meget vægt på hurtige fødder og acceleration. Fodboldmæssigt føler jeg, at jeg blev meget bedre teknisk, hvilket var et udviklingsområde for mig. Derudover blev jeg hurtigere på fødderne, men jeg var lidt frustreret over deres manglende regler i forsvaret specielt. Jeg fik virkelig meget med mig fra den oplevelse, både fodboldmæssigt, personligt og det var en stor, udfordrende og lærerig oplevelse.”

I august 2013 flyttede Luna til Fortuna Hjørring. Om Lunas valg af Fortuna fortæller hun: ” Jeg valgte Fortuna, fordi jeg her havde mulighed for at udvikle mig til den landsholdsspiller jeg drømte om at blive. Jeg kendte på forhånd Brian fra min tid i Skovbakken, og kendte dermed til hans dedikation og arbejde med den enkelte spiller, som han lægger for dagen. Jeg vidste at resten af Fortuna lå på samme dedikationsniveau. Jeg ville være med til at vinde trofæer og prøve kræfter med Europas bedste klubhold i Champions League. Derudover kunne Fortuna give mig de bedste forudsætninger for en elitær livsstil med set-uppet og miljøet i og omkring klubben. Det er uden tvivl den bedste klub i Danmark.” Luna var meget uheldig, da hun startede op i Fortuna. Hun fik en alvorlig skade i sin ankel, så hele hendes efterår var præget af skaden. På den baggrund måtte hendes debut vente på sig. Debuten kom dog i foråret 2014. Derefter er det blevet til 41 kampe for Fortuna på hendes favoritplads midterforsvar. Hun har dog også spillet et bare kampe på backen. Luna er med hendes hovedspil, nærkampstyrke og sparke teknik, en stærk spiller for Fortuna. Om Luna siger cheftræner Brian Sørensen: ”Luna er en spiller, som har udviklet sig meget det 1,5 år hun har været ved os. Hun har bidt sig fast på landsholdet og hun er blevet fast stamspiller for os. Hun har super fysik, og hendes tekniske færdigheder er blevet øget markant. Uden for banen er hun seriøs og lige kommet ind på arkitektstudiet i Aalborg. Hun er en meget selvstændig pige, som har ben i næsen.”

 

 AktionLuna

 

Luna har spillet på diverse ungdomslandshold og fik i juni 2014 debut på A-landsholdet. Hun har indtil videre opnået 52 landskampe (ungdom- og A-landsholdet). Det er blevet til 5 A-landskampe, og der ligger sikkert flere og venter i fremtiden. En af Lunas store oplevelser var da hun i 2012 var med U19-landsholdet til EM i Tyrkiet, her fortæller Luna: ”Vi var nervøse og blev spillet ud af banen i første halvleg og kom bagud, tror der stod 2-0. I pausen fik vi en opsang og blev stillet valget om enten at tage hjem der, eller gå ud og kæmpe de sidste 45 minutter. Vi valgte den sidste mulighed, og vi kørte Sverige rundt og kom tilbage på 3-2. Jeg har aldrig haft det så hårdt før, men jeg følte ikke smerten, kun en rus af aldrig at have spillet bedre. Det føltes som om jeg var udenfor kroppen og så ned ovenfra, og det har jeg aldrig prøvet før eller igen. Vi satsede selvfølgelig til sidst og resultatet blev dermed 4-2 til Sverige.”

Luna fortæller en god/pudsig historie om sig selv: ”Jeg havde altid forestillet mig at når jeg skulle have et rødt kort, skulle det være en heroisk aktion, hvor jeg redder holdet og ofrer mig selv. Men det eneste røde kort jeg nogensinde har fået, var i en U19 landskamp mod Norge, da jeg snublede over en spiller, jeg ikke havde set, som løb bag mig, idet bolden blev spillet til hende. Eftersom jeg var på den bagerste linje gav det rødt. Det var rigtig kluntet og irriterende.”

Luna har i år haft et sabbat år, hvor hun har arbejdet og læst nogle fag op et højere niveau. Til september starter hun på Arkitektur- og Designuddannelsen som civilingeniør på Aalborg universitet. Derudover bruger Luna meget af sin tid på venner og familie. Da mange af hendes venner bor i Århus omegnen, bruger hun meget tid på at tage ned og besøge dem. Luna har også nogle fritidsinteresser, som hun bruger til at koble af med, dette er at tegne og spille klaver.

 

Luna1

 

Til slut fortæller Luna en god historie om Fortuna Hjørring: ”Der er utroligt mange gode historier med Fortuna Hjørring. Det sammenhold som der er i Fortuna og som alle er en del af, kaster mange gode fortællinger af sig. Jeg kunne godt lide, dengang vi var på overlevelsestur og blev efterladt på en shelterplads, kun med plads til halvdelen af os. Så byggede vi andre vores egne shelters, og satte os omkring bålet og stegte skumfiduser, lavede snobrød og fortalte historier. Men den bedste historie af alle var, da vi lidt overraskende vandt mesterskabet sidste år, med et ungt og urutineret hold.”

Flere nyheder