Fortuna er unik i dansk Champions League-historie

15. aug 2022

 

De grønne fra Hjørring er den eneste danske klub, der nogen sinde et nået til finalen i Europas mest prestigefyldte klubturnering

 

Af Niels Henriksen

 

Ingen andre danske fodboldklubber har nået det, som Fortuna Hjørring præsterede i 2002/2003. Her nåede de grønblusede spillere fra Danmarks mest vindende fodboldklub for kvinder nemlig finalen i Champions League. Og selv om det blev til klare nederlag på 4-1 og 3-0 i finalen mod svenske Umeå IK, så er Fortunas præstation unik og stadig en milepæl i dansk kvindefodbold.

Fortuna satte allerede i 1995 og 1996 vand over til internationale topresultater, da klubben som den eneste danske klub nogensinde vandt det nordiske mesterskab. I år 2002 afviklede UEFA det første europæiske mesterskab i kvindefodbold, og det nordiske mesterskab blev derfor nedlagt. I 2003 deltog 35 nationers mesterhold i UEFA Womens Cup, og Fortuna Hjørring spillede sig frem til finalen. Den præstation er ikke siden blev overgået.

Efter nogle års fravær har Fortuna været fast inventar i det bedste europæiske selskab siden 2009, hvor holdet slog italienske Bardoline over to kampe med sammenlagt 5-2. I 8. dels finalen blev det dog til nederlag til franske Lyon, der sammenlagt vandt med 6-1.

Året efter blev Bardoline udraderet med hele 14-1. Herefter blev tyske Duisburg endestationen med en samlet sejr på 7-2.

I de følgende sæsoner vandt Fortuna typisk i 16. dels finalen, mens modstanderne generelt har været for stærke i 8. dels finalerne.

Nåede kvartfinalen

 

Sæsonen 2016/2017 blev dog en undtagelse. Her besejrede Fortuna Athletic Club Bilbao over to medrivende og neglebidende kampe med 4-3 efter forlænget spilletid. Brescia fra Italien måtte efterfølgende lade livet efter nederlag på 0-1 hjemme på Stadio Mario Rigamonti og på Nord Energi Arena på 3-1 til hjemmeholdet. I kvartfinalen ventede Manchester City, der vandt 1-0 både på græsset i Hjørring og på hjemmebanen i England.

De to følgende sæsoner trak italienske Fiorentina og Fortuna Hjørring hinanden, og italienerne blev en svær nød at knække. Fiorentina vandt nemlig alle fire opgør, og Fortuna havde kun held til at score en enkelt gang.

 

Mest vindende i CL

I sæsonen 2019/2020 stod Fortuna overfor Lyon fra Frankrig. Lyon er den kvindeklub, der har vundet Champions League flest gange, og Fortuna var ikke i stand til at sætte en kæp i hjulet på de suveræne franskmænd, der vandt sammenlagt med hele 11-1.

Selv om Fortuna i den seneste optræden i UWCL også fik en lektion af spanske FC Barcelona, så var mødet med catalanerne en kæmpe oplevelse både for spillerne og publikum på Nord Energi Arena. På FC Barcelonas holdkort var nemlig verdens bedste fodboldspiller Alexia Putellas. På hjemmebane scorede hun en enkelt gang i 4-0 sejren, mens den spanske landsholdangriber Jennifer Hermoso brillerede med et solidt hattrick. På Nord Energi Arena skruede spanierne ikke ned for gassen og vandt kampen sikkert 5-0.

På torsdag kl. 19 står Fortuna Hjørring overfor en ny vanskelig kamp i UEFA Womens Champions League, når Eintracht Frankfurt med fem tyske landsholdsspillere står på den anden banehalvdel på Nord Energi Arena. Vinderen går videre til puljefinalen, som afvikles samme sted på søndag den 21. august kl. 13.

 

 

No ACF gallery field data found
Flere nyheder